В Румъния започва работа противоракетният щит на Съединените щати. Той се намира в малко румънско село на 40 км от българската граница и ще бди за сигурността над Стария континент.

Снимка: EPA

Румъния и САЩ сключиха споразумение за разполагане на система за отбрана от балистични ракети на територията на Румъния на 13 септември 2011 г. Изграждането на противоракетния щит започна в края на октомври 2013 г.

Противоракетната система в Девеселу е на стойност 800 милиона долара и бе построена от Съединените щати, отбелязва агенция ДПА. Системата ще бъде обслужвана от 200 американски военни.

При откриването ѝ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неколкократно спомена, че "тази система в Румъния, както и тази в Полша, не са насочени срещу Русия". 

Снимка: EPA

Станцията в Девеселу ще разполага с ракетни прихващачи SM-2 и официално ще бъде интегрирана в противоракетния щит на НАТО по време на срещата на върха на Алианса този юли във Варшава.

Снимка: EPA

Работата по обекта в Девеселу започна през октомври 2013 г. и се изчислява на около 800 млн. долара.

През 2010 г. НАТО взе решение да започне работа по щит, който да се базира изцяло върху американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. и ще включва съоръжения в Полша и Румъния.

Междувременно, Русия остро разкритикува проекта на НАТО като го определи като заплаха за националната ѝ сигурност и нарушение на международните спогодби.

По думите на прессекретаря на Кремъл – Дмитрий Песков, Москва ще предприеме защитни мерки срещу системите за противоракетна отбрана на САЩ в Европа. 

Снимка: EPA

"От самото начало на тази история казахме, че по мнение на нашите експерти, разполагането на такива системи представлява заплаха за Русия", каза той.

Песков припомни, че руският президент Владимир Путин нееднократно си е задавал въпроса срещу кого работят те.

Снимка: EPA

"Отначало се обясняваше, че те се разполагат заради заплахата от евентуално нападение с ракети от Иран. Всички помним тези изявления, които се правеха на различни срещи на върха на НАТО, във Вашингтон и в европейските столици. Сега знаем, че ситуацията с Иран се промени кардинално. Но въпросът, който неведнъж си е задавала Москва, в това число и президентът Путин, не престава да бъде актуален", допълни Песков.