Транссексуални хора вече ще могат да служат открито в американската армия, без страх от дискриминация, заяви Пентагонът, цитиран от ДПА.

Това означава, че военнослужещи вече не могат да бъдат уволнявани или отстранявани от армията, ако са сменили пола си, заяви американското министерство на отбраната.

„Нашата мисия е да защитаваме тази страна и не искаме бариери, несвързани с уменията на даден човек да служи, да ни пречат да вземем или да задържим на служба войника, матроса, летеца или морския пехотинец, който най-добре би могъл да изпълни дадената мисия“, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър.

Промените влизат в сила незабавно.

Същевременно Съветът на ООН по правата на човека реши днес да назначи наблюдател на ООН за дискриминацията срещу хомосексуални и транссексуални хора въпреки действията на Китай, Русия и няколко мюсюлмански страни за блокиране на мярката, предаде ДПА.

Европейски и южноамерикански страни настояваха за новия пост в ООН от известно време, но масовото убийство от 12 юни в нощен гей клуб във Флорида, при което загинаха 49 души, ги е накарало да побързат.

Мнозинство от 23 страни в съвета, предимно западни, реши да бъде даден мандат за нов наблюдател на ООН, който ще има за задача също да лобира пред правителствата да спрат „насилието и дискриминацията по сексуален и полов признак“.

Осемнайсет страни, сред които Китай, Русия, Бангладеш, Индонезия, Мароко и Катар, гласуваха срещу мандата, а шест държави се въздържаха.