Америка е разделена на две след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. Многохилядни протести имаше в повечето големи градове на страната.

В Минеаполис и Сейнт Пол, т.нар. градове-близнаци в щата Минесота, между 500 и 600 души излязоха по централните улици, като блокираха за кратко движението. Протестът беше мирен. Стигна се до напрежение, когато част от протестиращите запалиха знамето на местната полиция.

Протестите бяха много по-многобройни в по-големите градове на страната, а в някои от по-малките градове се стигна и до сблъсъци с полицията.

Демонстранти излязоха също по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон с викове "Не е моят президент" - фраза, която стана популярен хаштаг в “Туитър”.

В Ню Йорк хиляди души слязоха по Шесто авеню към Тръмп тауър, където е бизнес централата на новоизбрания президент.

"Той е расист, той е сексист, той е неонацист. Не заслужава да управлява страната ни", категорична беше една от протестиращите.

Протестиращите в Чикаго пък скандираха "Ето как изглежда демокрацията". В северозападния град Сиатъл демонстрантите скандираха "Солидарност!" и "Станете и отвърнете на удара".

Във Вашингтон тълпата отправи призив за любов, а не омраза в шествие на две преки от Белия дом.

В Оукланд, Калифорния се стигна до сблъсъци с полицията. Протестиращите замеряха с предмети силите на реда, подпалиха контейнери за смет, хвърляха бомбички и изпочупиха витрини. Полицията отвърна със сълзотворен газ.

В Сиатъл петима души бяха ранени, след като мъж откри стрелба недалеч от митинг срещу Тръмп. Двама от ранените са с опасност за живота. Полицията съобщи, че инцидентът не е свързан с протеста.

От предизборния щаб на милиардера все още не са коментирали протестите. Във вчерашната си реч след победата на изборите Тръмп заяви, че ще бъде президент на всички американци и призова нацията да се обедини.

По-късно днес той ще се срещне с настоящия президент Барак Обама в Белия дом. Двамата ще обсъдят гладкото предаване и приемане на властта.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов официално поздрави Доналд Тръмп за избирането му и пожела на него и на американския народ здраве и благоденствие.

Снимка: bTV

Премиерът пише, че искрено вярва, че при администрацията на Тръмп България и САЩ ще продължат да надграждат достигнатото ниво на приятелство и стратегическо партньорство между двете страни.

Министър-председателят призовава да се работи за разширяване на присъствието на американския бизнес в България и за напредък в диалога за премахване на визите за САЩ.