на живо

Алпинистът Дойчин Боянов за бурята на Антарктида: Вятърът те мести, лежиш и пълзиш

Заедно с Николай Петков бяха застигнати от лошо време по време на преход и се наложи спасителна операция

btvnovinite.bg

Алпинистите Дойчин Боянов Николай Петков  бяха застигната от изключително силна буря по време на прехода им по върховете с български имена в Антарктида.  

Заради лошото време и технически проблем с моторните шейни се наложи испанската база да помага в извеждането им. По думите на Боянов историята е била по-драматично представена, отколкото е и той самият съжалява, че е изместила акцента от дейността им.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такава спасителна акция не е провеждана. Момент след изкачването ни шейните, които пътуваха аварират и едната се връща към базата. Включват се колегите испанци и ни посрещат инж. Иванов и колега от базата на Испания”, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Нощуването в пукнатина в леда е било планирано при прехода им. Там са заредили gps-ите си и са успели да си подготвят течности. „Имахме готовност за нощуване в пукнатина в леда. Изкарахме 28 часа навън”, посочи той.

В разгара на бурята вятърът е достигнал такава сила, че алпинистите са се движили легнали пълзешком със забити сечива и котки. По думите на Боянов само малко да се обърнеш към вятъра и той те отмества. „Най-тежкият момент беше преди да слезем до ледника. За 1 час изминахме не повече от 200 метра”.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на прехода им те са измерили върховете, установявайки понижението им. В резултат на климатичните промени връх Фризланд е с осем метра по-малък, а ледника има спад 4 метра.

Когато алпинистите не се борят със снега и вятъра на Южния полюс, те обикалят българските планини, често и в чужбина. Така добиват опит и тренират през летните месеци.