Виждате типичния подпис на джихадист, коментира личността на нападателя, който отне живота на осем души и рани още 11 в Ню Йорк, Алекс Алексиев – председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в ефира на bTV.  

„Владимир Путин каза, че в Сирия и Ирак има 7000 джихадисти от бившия СССР… Последното проучване, което имам, говори, че когато ИД не съществува, тези джихадисти ще започват да се връщат там, откъдето са дошли – в страните от бившия СССР, ще минат през Турция, ще минат и през България”, посочи Алексиев.  

За нападателя – 29-годишен узбекистанец Сайфуло Саипов, е имало и други данни, че е проявявал агресивно поведение, след като е попаднал в САЩ през 2010 г., спечелил зелена карта.

„Саморадикализиране принципно няма, има радикализация в интернет, в джамииите, в специални общества. Този човек от някъде е получил тези идеи, те не са му дошли от Господ”, коментира още Алексиев.  

Мюсюлманите в САЩ са по-малко от 1%, докато в Европа на места са 10% и повече – съвсем различни са величините, когато става дума за опасността от мюсюлманска радикализация, подчерта Алексиев.

„Турция започва да прави в цяла Европа това, което правеше Саудитска Арабия. Тази дейност е де факто наследена от Турция. Не трябва да си правим илюзии – ние сме дали право на турски държавни чиновници от Дианета да управляват второто по големия вероизповедание у нас”, каза още той.

Вижте още във видеото: