Втора поредна вечер на протести преживява Скопие, след като хиляди излязоха на улицата срещу намерението на лидера на проевропейската опозиция Зоран Заев да състави коалиционно правителство с албанските партии. Някои македонци се страхуват, че държавата ще стане двуезична.

Основна роля в демонстрациите имат ВМРО-ДПМНЕ на експремиера Никола Груевски, които за първи път от години се очертава да останат извън властта… след като не успяха да се споразумеят с албанските партии.

Въпросът с двуезичието в Македония е сложен, тъй като определени права за албанското малцинство бяха регламентирани след края на конфликта през 2001 г., но много от тях все още не са факт.

В албанския кв. „Гази Баба” не разбират защо са протестите. „Протестират вечер и казват – Македония на македонците. А ние къде сме? И ние сме в Македония, Македония е и наша земя”, коментира Рамадан, който продава на битака.

Снимка: bTV

Хората от квартала се ядосват на паметниците и Триумфалната арка – проекти за милиони, предназначени да помпат „античния” имидж на страната и свързани с тежки подозрения за корупция.

Всичко това – докато хората едвам изкарват по 50 евро на месец, докато продават на улицата.

„Знаеш ли кои протестират - партийците протестират. Със сила ги карат да протестират. С партийните книжки дето работят за 200 евро. Те ги записват от телевизора кой иде и кой не иде на протести”, смята продавач.

Снимка: bTV

Търпението на албанците също се изчерпва, а утре вероятно Зоран Заев ще получи мандат за съставяне на правителство.