Регионален клон на „Ал Кайда“ призова мюсюлманите в Индия да се разбунтуват и да извършват нападения, предаде Ройтерс, като се позова на американската разузнавателна група SITE, следяща ислямистката активност в интернет.

Призивът е отправен от Асим Умар, лидер на „Ал Кайда на Индийския субконтинент“, клон на „Ал Кайда“, действащ в Индия и Бангладеш.

В аудиопослание Асим Умар призовава индийските мюсюлмани да последват примера на младежи в Европа и да извършат атаки срещу индийската полиция и високопоставени индийски представители.

„Започнете джихад със силата, която Аллах вече ви е дал. Убийте висши правителствени служители“, казва Асим Умар в посланието. Според него висши представители на властта са отговорни за проявите на насилието на верска основа, разтърсващо части на Индия.

„Ал Кайда на Индийския субконтинент“ беше създадена през 2014 г. Оттогава тя подстрекава към насилие в Индия, но индийските мюсюлмани, които са над 160 млн., до голяма степен не се подадоха на този призив.

И „Ал Кайда“, и „Ислямска държава“ поеха отговорност за серията от нападения в Бангладеш през изминалата година срещу защитници на светската държава, представители на религиозни малцинства и чужденци.

В петък нападатели атакуваха ресторант в бангладешката столица и убиха 20 чужденци, повечето от които италианци и японци. „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението. Бангладешки власти обаче твърдят, че то е извършено от местна забранена екстремистка групировка.

Същевременно след призива на говорителя на „Ислямска държава“ от преди около месец за атентати по време на свещения месец Рамаза, трима атентатори самоубийци се взривиха на летището в Истанбул, отнемайки живота на над 40 души.