Активисти на референдума в Каталуния окупират училищата, в които ще са секциите
Испанските власти обявиха планирания за 1 октомври референдум за незаконен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    4
Каталуния, референдум
Снимка: Reuters

Активисти на референдума за независимост на Каталуния започнаха да окупират училища, в които трябва да има избирателни секции, за да гарантират, че в неделя в тях ще може да се гласува.

Два дни преди референдума в Каталуния напрежението нарастваГоворител на правителството в Мадрид обяви, че вот няма да има, защото е незаконен

Родители, ученици и съседи организираха за края на седмицата различни игри и забавления, включително "пижамени партита", за да останат учебните заведения отворени. Върховният съд на Каталуния нареди затваряне на училищата, в които в неделя е предвидено да се гласува.

Испанските власти обявиха планирания за 1 октомври референдум за незаконен и наложи редица мерки срещу каталунските власти, за да спре провеждането му.

Властите в Каталуния обаче са категорични, че той ще се проведе.

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон.

Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Анкета
Ще стане ли Каталуния независима държава?
Резултати

  • 0
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре