Ако Гърция и европейските й партньори се споразумеят в неделя по трети спасителен план за Атина, нещата няма да приключат. Най-малко осем парламента на страни от еврозоната ще трябва да одобрят споразумението, а Бундестагът - дори два пъти, информира Франс прес, цитирана от БТА.

В повечето случаи одобрението на депутатите не подлежи на съмнение въпреки общественото недоволство в съответната страна. Другаде обаче - като в Словакия и Латвия, нещата могат да се усложнят.

Съпротивата може да се засили също така, ако споразумението се отнася и за гръцкия дълг. В Холандия депутатите сами ще решат дали да гласуват или не.

В Ирландия правителството не е длъжно да иска одобрението на парламента, но може да реши да го направи, за да оправдае решението си. Тук положителният резултат не подлежи на съмнение.

Не е необходимо одобрението на парламента в Белгия, Люксембург, Кипър, Литва, Италия, Испания и Португалия. Няма да има парламентарен вот и в Малта и Словения, ако финансовият ангажимент към Гърция не е увеличен - това ще стане, ако програмата е в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), за който страните от еврозоната вече отпуснаха средства през 2012 година.

Словенските народни представители обаче ще трябва да се произнесат при опрощаване на част от гръцкия дълг. Словения е страната от еврозоната, която е изложена на най-голям риск към този дълг спрямо брутния й вътрешен продукт (БВП), така че ще бъде трудно да бъдат убедени нейните депутати.

Германия

Долната камара на германския парламент (Бундестага) ще трябва да гласува най-напред за предоставяне на правителството на мандат да преговаря по условията и точния обем на новата помощ. Едва след този вот, който може да се състои на 15 или 16 юли, Берлин ще може да навлезе в съществото на дебатите. След това Бундестагът ще трябва да гласува отново, за да одобри евентуално споразумение. Това може да стане още идния петък според парламентарен източник.

От аритметична гледна точка изходът от двата вота не подлежи на съмнение, тъй като голямата коалиция на консерватори и социалдемократи на правителството на Ангела Меркел разполага с 504 от общо 631 места. От политическа гледна точка нещата са по-сложни за Меркел. Ако отказът е близо до половината от 311-те депутати, това ще означава липса на политическо доверие.

Финландия

Комисия от 25 депутати от общо 200 народни представители ще трябва от името на целия парламент да даде мандат на правителството за предварителни преговори за окончателно сключване на споразумението. Това трябва да стане още в събота. Всичко свързано с облекчаване на дълга обаче има много малък шанс да получи одобрение.

Гърция

Въпреки недоволството в редиците на коалицията на радикалната левица СИРИЗА вероятните отстъпки на Алексис Ципрас би трябвало да получат одобрение от част от опозицията.

Франция

Премиерът Манюел Валс пое ангажимента да организира гласуване в Националното събрание в случай на споразумение - възможно в сряда, 15 юли. Очаква се недоволните да се въздържат, а не да гласуват с "не", което да позволи безпроблемно одобрение.  

Австрия

Вотът в парламента е необходим и може да стане много бързо след одобрението на условията на споразумението от министерския съвет на извънредно заседание идната седмица. Одобрението на депутатите не буди съмнение.  

Естония

Положителният изход от вота е осигурен, тъй като управляващата коалиция разполага със солидно мнозинство.

Латвия

"Много ще ми бъде трудно да убедя парламента", призна днес в интервю по радиото министър-председателката Лаймдота Страуюма.

Словакия

Достатъчна е зелена светлина от парламентарната комисия по европейските въпроси. Досега обаче Словакия, и най-вече премиерът Роберт Фицо, досега не са твърде склонни да се помага отново на Гърция.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер