Най-чистата енергия, произвеждана от най-големия замърсител в света – човешките екскременти, задвижи за първи път междуградски автобус. Той се движи по 32-километровата отсечка между град Бат и летището на Бристол във великобритания, съобщи компанията производител GENeco, която превръща различни отпадъци в енергия.

Машината, наречена „Bio-Bus", се движи на биометан и може да вози 40 пътници. С пълен резервоар, който се равнява на енергията от фекалната маса, произведена от само петима души за цяла година, машината може да измине почти 300 км.

Автобусът показва колко висока стойност имат човешките фекалии, подчертават ръководителите на компанията-производител на биогориво, която ползва пречиствателните станции край Бристол.

„Био-бусът е много повече от това – той всъщност е задвижван от местните хора, включително тези, които се возят в момента”, подчертава директорът на GENeco Мохамед Садик в интервю за „Дейли Мейл”.

Подобни пречиствателни станции, в които се произвежда биометан, има и в България - например в Стара Загора и София.

Освен че пуска автобус на фекалии, компанията започва да снабдява 8 300 домакинства с газ, произведен при преработката на човешки екскременти. Пречиствателната станция край Бристол преработва по 75 милиона куб. м. канализационен отпадък, както и 35 000 тона отпадъци от храна годишно. За същия период от време компанията произвежда по 17 милиона тона биометан.

В България също има пречиствателни станции, където се произвежда биометан от подобни отпадъци – например старозагорската и софийската. Последната използва произведената енергия за собствени нужди, но защо да не се възползва от британския опит с „тоалетния автобус” в бъдеще?

Учени от Обединеното кралство са близо до разработването и на технология за „фекално” зареждане на мобилни устройства като телефони, таблети и лаптопи. Според изследователите естествения процес, който протича в бактериите във фекалиите може да подобри значително капацитета на био батериите.