Никоя държава не може да накара друга да се извинява заради това, че е защитила териториалната си цялост, заяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Позицията на Анкара е, че нито Давутоглу, нито който и да е друг представител на правителството, може да даде поисканото от Москва извинение, защото военните са си свършили работата.

Турция беше категорична че сваленият руският изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция - теза, която още веднъж беше подкрепена и от генералния секретар на НАТО.

Според Давутоглу, ако има две коалиции срещу "Ислямска държава", инциденти като този със сваления руски самолет трудно ще се предотвратят.

Според турския премиер руските бомбардировки над Сирия често се извършват в райони, където няма бойци на "Ислямска държава" , а това води до увеличаване на бежанския наплив.

Столтенберг от своя страна заяви, че на предстоящата среща с външните министри от НАТО ще се търси механизъм за намаляване на подобни инциденти и за овладяване на подобни кризи, ако такива възникнат.

Турският министър-председател се обяви против икономически санкции за Русия и заяви, че руските граждани са приятели на Турция и са добре дошли в Анталия.

Анкара е готова да говори с Москва и се надява "руските приятели" да разберат дълга на Турция да опазва границите си, подчерта той.