Афганистанското правителство за първи път обърна внимание на задълбочаващата се криза в ръководството на талибаните, като каза днес, че няма да работи с групировката отделно от другата въоръжена опозиция в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Канцеларията на президента Ашраф Гани заяви, че няма да приеме паралелна политическа структура в опозиция на правителството, очевидно имайки предвид талибаните, които продължават да се наричат "Ислямско емирство Афганистан".

Намиращите се в начален етап преговори между талибаните и правителството бяха прекъснати миналата седмица, след като афганистанските власти обявиха, че молла Мохамад Омар е умрял през април 2013 г.

Талибаните потвърдиха смъртта му и заявиха, че молла Ахтар Мохамад Мансур е избран на негово място. Роднини на молла Омар обаче не са съгласни с определянето на молла Мансур за лидер.

Вътрешното разделение сред талибаните може да заплаши преговорите, които започнаха миналия месец. През последните дни талибаните правят изявления, с които се опитват да покажат единство. Те заявиха днес, че от цял Афганистан при тях пристигат съболезнования за молла Омар и поздравления за молла Мансур.