„Българската следа” в атентата срещу папата е плод само и единствено на лъжливите показания на Мехмед Али Агджа – това е категоричното мнение на италианския адвокат проф. Джузепе Консоло, защитавал Сергей Антонов в процеса.

Вчера проф. Консоло представи своята книга „Атентатът срещу Папата. Ето истината”. В нея той връща историята назад и дава нов живот на случилото се преди 36 години на площад „Свети Петър” в Рим.

Разказът му, пълен с факти, анализира действията на разузнавателните служби от Западния и от Източния блок в последни етап на Студената война.

„При всяко ново изслушване Мехмед Али Агджа сменяше версията”, разказва проф. Консоло и добавя: „През всички тези години на процеса срещу Антонов не бе намерено нито едно доказателство, което да потвърди показанията на Агджа”.

От дистанцията на времето италианският адвокат определя процеса като мисията на живота му – да докаже невинността не само на един човек, но и да разсее сянката на съмненията, надвиснала над цяла една нация.

Снимка: Вера Найденова

Книгата на проф. Консоло бе представена в историческа зала в Рим, свързана с политическата история на Италия, а сред знамената на Италия, Ватикана и Европейския съюз бе и българският трибагреник. 

На официалното представяне бе и съдията по „делото на века” Антонио Марини, както и видни представители на италианската общественост, а също и посланика на България в Италия Марин Райков.

Още от спомените на Джузепе Консоло очаквайте скоро по bTV.