Доналд Тръмп беше победен от сенаторът на щата Тексас Тед Круз на партийните събрания на репубиканците в щата Айова.Това предадоха американски медии, цитиращи окончателните резултати.

Круз победи Тръмп с 4% - те получиха съответно по 28 и 24%.

На трето място с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 23%.

Милиардерът Доналд Тръмп обеща да продължи борбата за спечелването на републиканската президентска номинация, след като стана ясна загубата му в Айова.

Ще спечелим републиканската номинация и после лесно ще спечелим изборите срещу Хилари Клинтън или Бърни Сандърс, каза Тръмп пред поддръжници в щата Айова, каза той.

Той добави, че за него е чест, че е получил 24% от гласовете, след като анализатори в началото на предизборната му кампания, са му казвали да не участва във вота в Айова, защото дори няма да влезе в челната десятка на републиканските кандидати.

Тед Круз
Снимка: Reuters

Междувременно британската певица Адел настоя Доналд Тръпм да предстане да използва нейно парче, нещо, което той направи в Айова. Нейн говорител каза, че певицата не желае музиката й да се използва в ничия политическа кампания.

Зървото действие от пряката битка за гласове на избирателите се проведе в понеделник в Айова. Тогава привържениците на всяка партия се събраха по места и дискутираха номинациите и политиката като цяло.

Демократите и републиканците имат различни правила за провеждане на тези срещи, но крайният резултат е броене на гласовете на подкрепящите един или друг и избиране на делегати, чиято задача е да дадат вота си за определен кандидат на партийния конгрес по-късно през годината.

Състезаващите са за Белия дом считат победата в Айова за значителна, защото тя може да даде начален тласък при същинското съревнование.