Белгийските медии разпространиха първите думи след задържането на Салах Абдеслам - единствения оцелял терорист от ноемврийските атентати в Париж.

Бяха показани и нови кадри, в които за пръв път се вижда самото задържане на терориста.

Първите думи на Абдеслам след задържането му, цитирани от медиите, били: "Доволен съм, че всичко свърши. Не можех повече."

Въпреки това полицейски източници уточняват, че първо Абдеслам е опитал да избяга през заден вход, но се е отказал, когато е видял броя на специалните сили, разположени в района.

Два дни по-рано той успя да се изплъзне от жилище в брюкселския квартал "Форе", където бяха пристигнали шестима разследващи полицаи, неподготвени за задържането на терористи.

Междувременно белгийската прокуратура установи, че един от съучастниците на парижките атентатори, представял се като Суфиан Каял, е 24-годишният Наджим Лаахрауи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Разследването установи, че лицето на име Суфиан Каял може да бъде идентифицирано като Наджим Лаахрауи, роден на 18 май 1991 г., заминал за Сирия през 2013 г., посочи в комюнике прокуратурата, без да уточни гражданството му.

С това фалшиво име е наета претърсена на 26 ноември миналата година къща в Овле, близо до Намюр (Южна Белгия). В къщата са били подготвени атентатите от 13 ноември.

"Следи от ДНК на Наджим Лаахрауи бяха открити в наетата къща в Овле, както и в апартамент на ул. "Анри Берже" в брюкселския квартал "Шаербек", използван от терористичната група, уточни прокуратурата.

Лаахрауи е бил проверен с фалшивата си самоличност на Суфиан Каял на 9 септември 2015 г. на австрийско-унгарската граница в компанията на Салах Абдеслам и 35-годишния алжирец Мохамед Белкаид, убит от полицията във вторник в брюкселския квартал "Форе".

Снимка: EPA

Следователите допускат, че Лаахрауи и Белкаид са поддържали връзка по телефона с някои членове от групата атентатори вечерта на 13 ноември.

Има голяма вероятност именно до Белкаид да е бил адресиран есемес с текст: "Това е, почва се", изпратен в 21,42 ч. от един от камикадзетата в зала "Батаклан" до телефон, локализиран в Белгия. На друг белгийски номер се е обадил същата вечер предполагаемият организатор на нападенията Абделхамид Абауд, от същото място в Брюксел.

Снимка: БГНЕС

На 17 ноември фалшива лична карта на Белкаид на името на Самир Бузид е използвана за теглене на 750 евро от Хасна Аид Булахсен, братовчедката на Абауд, за да му намери тайна квартира в района на Париж.

Снимка: БГНЕС

Белгийските власти поискаха днес съдействие от обществеността за залавяне на Лаахрауи, посочва ДПА.