Абделхамид Абауд е смятан за "мозък" на кървавите на нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 129 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Абауд е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на "Ислямска държава", който години наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Семейството на Абауд произхожда от Мароко.

"Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета", разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".

Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Молебнек, е познавал добре Абауд.

Братът на Салах - Брахим, който се взриви на булевард "Волтер" в Париж, без убие никого освен себе си, също е познавал Абауд.

Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Абауд привлече вниманието на белгийските вестници в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младия джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Снимка: Reuters

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.

"Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря", каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд.

Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашият живот беше унищожен заради него, добави тогава баща му.

"Защо, в името на Бога, той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна", каза Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години.

Той е категоричен, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.