90% от гласувалите на референдума в Кюрдистан искат независимост
Турският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че отделянето на региона ще доведе до междуетническа и междурелигиозна война
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    1
Кюрдистан,референдум
Снимка: Reuters

90% от гласувалите на вчерашния референдум се обявяват за независим Кюрдистан. 

Над 75% избирателна активност на референдума в Иракски КюрдистанОчаква се официалните резултати да станат ясни след около 72 часа

Турският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че отделянето на региона ще доведе до междуетническа и междурелигиозна война.

Резултатите от вчерашния референдум не са изненадващи на фона на вълнението на кюрдите в Северен Ирак през изминалите няколко дни.

Атмосферата в центъра на столицата Ербил вчера вечерта, след края на вота. Подобна беше тя и в останалите части, контролирани от Кюрдското регионално правителство.

На фона на радостта и празненствата  в центъра на столицата Ербил и в останалите части, контролирани от Кюрдското регионално правителство, не спират опитите на съседите и международната общност да се противопоставят на създаването на независима Кюрдска държава.

Властите в Багдад не просто припомниха, че няма да признаят резултатите от референдума, който смятат за противоконституционен, но заявиха, че започват и съвместни военни учения с турската армия по границите на териториите, контролирани от правителството в Ербил.

Те призоваха и за затваряне на всички граници на Иракски Кюрдистан.

Ирак няма да преговаря с Иракски Кюрдистан по повод референдумаООН предупреди, че вотът може да има дестабилизиращо действие

В четвъртък предстои работна среща в Анкара, на която президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще обсъдят ситуацията в региона.

  • 2
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре