90% от гласувалите на вчерашния референдум се обявяват за независим Кюрдистан. 

Турският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че отделянето на региона ще доведе до междуетническа и междурелигиозна война.

Резултатите от вчерашния референдум не са изненадващи на фона на вълнението на кюрдите в Северен Ирак през изминалите няколко дни.

Атмосферата в центъра на столицата Ербил вчера вечерта, след края на вота. Подобна беше тя и в останалите части, контролирани от Кюрдското регионално правителство.

На фона на радостта и празненствата  в центъра на столицата Ербил и в останалите части, контролирани от Кюрдското регионално правителство, не спират опитите на съседите и международната общност да се противопоставят на създаването на независима Кюрдска държава.

Властите в Багдад не просто припомниха, че няма да признаят резултатите от референдума, който смятат за противоконституционен, но заявиха, че започват и съвместни военни учения с турската армия по границите на териториите, контролирани от правителството в Ербил.

Те призоваха и за затваряне на всички граници на Иракски Кюрдистан.

В четвъртък предстои работна среща в Анкара, на която президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще обсъдят ситуацията в региона.