Гръцки съд даде доживотни присъди на петима от 13-те главни подсъдими по делото за доставка на рекордните за Европа 2,1 тона хероин, съобщи АНА-МПА.

През юни 2014 г. гръцката полиция иззе огромно количество хероин – 2119 килограма, доставено с танкера „Noor One”, плаващ под флага на Того.

Операцията беше проведена съвместно с американската агенция за борба с наркотиците DEA. Пред съда бяха изправени 32 души, а 18 бяха признати за невинни.

Капитанът на кораба е осъден на доживотен затвор и на още 9 години зад решетките, както и на глоба от 600 000 евро. Собственикът на морския съд, изиграл активна роля в превоза на наркотиците, получи доживотен затвор и още 8 години, наложената му глоба е 300 000 евро.

Доживотни присъди и глоби от по 200 000 евро получиха трима турски граждани.

Други петима души са осъдени на по-малки срокове, но присъдата им е отложена до произнасяне на втората апелативна инстанция и бяха освободени въпреки протестите на прокурора.

Държавният обвинител изтъкна, че дрогата е била с висока чистота и след смесването й с други вещества за продажба са щели да бъдат предоставени 8 тона наркотик.

Делото продължи няколко месеца. Преди няколко дни един от съдите получи колет-бомба, обезвреден от полицията.

На 1 август двама неизвестни заплашиха семейството на прокурора.