Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от АП.

Според сондажа, проведен от института НОРК (NORC) по поръчка на американската агенция, рейтингът на Путин е 81 процента. Анкетата е била проведена между 22 ноември и 7 декември, т. е. след началото на главоломното падане на курса на руската национална валута.

Проучване, осъществено в същия период от центъра "Левада", най-авторитетния независим руски социологически институт, измери рейтинга на Путин на 74 процента. 69 процента от участниците в допитването на АП смятат, че части от Украйна изконно са руски.

Над 60 процента от анкетираните жители на столицата Москва признават, че икономическото им положение се е влошило. Тази негативна констатация споделят по-малко от половината от участвалите в допитването хора от провинцията.

Повечето руснаци смятат своя президент не за причината, а зарешението на тежките проблеми, пред които е изправена страната, отбелязва АП. Въпреки че Русия стана по-авторитарна държава при управлението на Путин, подкрепата за него изглежда истинска. Много анализатори обаче коментират, че високият рейтинг на руския президент няма особено значение, предвид контрола на Кремъл върху информацията.