7-ми януари 2015 г. бе европейският 11-ти септември - Париж вече няа да е същият. „Ние сме Шарли” обявиха хиляди граждани по целия свя. Светът осъди атентата. Да убиеш свободата? Не ни е страх, отговориха хиляди в демонстрации в много столици.

Заподозрените за атентата остават на свобода в четвъртък вечерта. Двамата братя са локализирани във Вийер Котре, който се намира на около 70 км североизточно от центъра на Париж. Свидетели съобщават, че са видели двама въоръжени мъже в горите на града.

Антитерористи и жандармерия ги издирват, а полицейското присъствие на входовете на столицата и вътре в града е засилено.

Френската полиция идентифицира извършителите на атентата. Това са двамата братя Шериф и Саид Куаши на възраст 32 и 34 години. Те са френски граждани от алжирски произход. Полицията намери личната карта на по-младия Куаши в изоставения след покушението автомобил. Той е стар познайник на френските власти, лежал година и половина в затвора за участие в мрежа за вербуване на екстремисти за сраженията в Ирак.

Съседи го описват като тих и спокоен, но много потаен. „Винаги поздравяваше, възпитано: Добър ден, господина, как сте днес? Качваше се на колата сутрин и потегляше. Доколкото знам, живее тук от година и половина и не е създавал проблеми”, разказа съседът на Саид Куаши Абдел Кадер Сахрауи. „Никога не съм го виждал в квартала. С други съседи се питахме днес дали някой го е виждал, но се оказа, че никой не го познава”, допълни друг съсед.

Смята се, че с тях е бил и 18-годишният Хамид Мурад. Тази нощ момчето се предаде на полицията, като заявил, че е невинен. Представил е и алиби - бил на училище по време на атаката. Информацията е потвърдена и от негови съученици. Смята се, че и тримата заподозрени са членове на йеменска джихадистка мрежа. Френската полиция провежда мащабна акция и срещу евентуални съучастници на атентаторите.

В цялата страна е обявен тридневен траур. На вълната от терор, Франция отвъща по-единна от всякога.

Напрежението в страната обаче се покачва с всяка минута, след като вчерашният брутален кървав акт днес бе последван от престрелка край метростанция в Париж и две бомбени нападения край и в джамии в  Льо Ман и във Вилфранш-сюр-Саон в Източната част на Франция.

Първо излезе съобщението за стрелбата в южното предградие на френската столица Монруж. При нея бяха ранени двама души. Единият – жена, служител на реда, издъхна часове след по-късно. Появи се информация, че тя полицайката се е отзовала на сигнал за сигнал за катастрофа, в която е участвал лек автомобил "Рено Клио".

Кореспонденциите на световните агенции сочеха, че нападателите са били няколко, като единият е задържан.  Появи се и непотвърдена информация, че той е имал връзка с вчерашното нападение.

В ранния следобед пък бе съобщено, че основните заподозрени за  убийствата в редакцията на „Шарли ебдо” – братята Шериф и Саид Куаши са локализирани.

Според АФП заподозрените са забелязани в северния департамент Ен, разпознал ги е служител на бензиностанция.

Le Parisien съобщи, че двама мъже с качулки, които се вписват в описанието на двамата братя, са били видени близо до Реймс тази сутрин. Според вестника мъжете са пътували в автомобил "Рено Клио" от Париж и оръжията им са се виждали в превозното средство.

На този фон минути след 11.30 часа българско време  в двора на джамия във френския град Льо Ман яха хвърлени четири тренировъчни гранати. Някой медии съобщиха, че през нощта е имало и изстрели по джамията, като един е уцелил сградата.

По-рано около 8.00 часа българско време  взрив избухна в ресторант близо до джамия във Вилфранш-сюр-Саон в Източната част на Франция. Според АФП, засегнатият обект е предлагал традиционни за мюсюлманите храни. По-късно местните власти заявиха, че експлозията е от криминален характер.

Засега полицията не съобщава за пряка връзка между двата днешни атентата и вчерашното клане в редакцията на „Шарли Ебдо”, но ситуацията е изключително динамична. Днешното нападение в Париж, е дело на мъж с бронирана жилетка и автоматична пушка, който е успял да избяга. Заместник кметът на Лион пък е обявил, че атентатът в района на джамия в източна Франция е свързан с напрегнатата обстановка в страната.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел