Сирийско момиче Бана Алабед, което се прочу постовете си в „Туитър” по време на обсадата на Алепо, написа отворено писмо до новия президент на САЩ Доналд Тръмп. В него тя отправи зов за помощ от името на сирийските деца.

„Аз съм едно от сирийските деца, пострадали от войната в Сирия”, пише седемгодишната Бана, която беше евакуирана през декември от Алепо в Турция. Тя обяснява на Тръмп, че училището ѝ в Алепо е разрушено от бомбардировките, а нейни приятели са загинали.

От септември до декември 2016 г. Бана стана известна в социалните мрежи със съобщения в „Туитър” за ужасите на всекидневието в Алепо, рисувайки трогателни картини, критикувани като пропаганда от режима на сирийския президент Башар Асад.

„Сега в Турция мога да излизам и да се забавлявам. Мога дори да ходя на училище, макар още да не съм започнала. Ето защо мирът е важен за всички, включително за вас”, пише още Бана. Тя споделя обаче, че милиони сирийски деца все още страдат.

„Трябва да направите нещо за децата в Сирия, защото те са като вашите деца и заслужават да живеят в мир като вас”, призовава момичето.

През декември президентът Реджеп Ердоган прие Бана и семейството ѝ в президентската резиденция.

По време на шестгодишната война в Сирия са убити повече от 300 000 души, а най-малко 15 000 от тях са деца.