Земетресение с магнитуд от 6,9 по скалата на Рихтер разтърси северната част на Япония, предаде „Ройтерс”.

Обявена е тревога за опасност от цунами по тихоокеанското крайбрежие на страната. Според "Киодо", приливната вълна ще е с височина от до 3 метра. Хората бяха евакуирани, корабите излязоха в открито море. Първите приливни вълни бяха между 60 и 90 см.

По първоначална информация, охладителната система в Трети енергоблок на АЕЦ "Фукушима" е излязла от строя, но няма опасност от по-тежка авария. Близо до реактора е ударило еднометрово цунами. Според телевизия Ен Ейч Кей, в химически завод в гр. Иваки е избухнал пожар.

Епицентърът на труса, усетен и в Токио, е близо до брега на префектура Фукушима и е на дълбочина от 10 км. Първоначално сеизмолозите го оцениха на 7,3 по Рихтер. Земетресението е ударило страната в 5:59 часа местно време, когато повечето граждани все още са били по леглата си.

Високоскоростните влакове са временно спрени в засегнатите от труса райони.

През 2011 г. Япония преживя опустошителен трус от 9,1 по Рихтер, последван от цунами и авария в АЕЦ "Фукушима". Като цяло, обаче, това е държавата с най-висока степен на подготовка за реакция при трусове и през последните години даже по-мощните рядко са съпроводени с големи жертви и щети.