65 девойки загинаха в тежка катастрофа в Свазиленд в петък вечерта, предадоха световните агенции. Пътували са към столицата Мбабане, за да вземат участие в традиционния Танц на тръстиките, по време на който кралят си избира нова жена.

Камионът, с който са пътували момичетата, се е врязал в задната част на кола, спряла на пътя. Някои от момичетата са излетели от каросерията и са били прегазени от други превозни средства. Трагедията е станала на пътя между двата най-големи града в страната Мбабане и Манзини.

Кралят Мсвати Трети определи инцидента като трагедия. Правозащитни организации в Свазиленд настояха, че монархът трябва да анулира тазгодишния Танц на тръстиките и да подпомогне семействата на загиналите девойки финансово.

Танцът е ритуал, който привлича туристи от страната и чужбина. В него девойки танцуват полуголи пред краля, а той има право да си хареса жена по време на ритуала. Последната си, четиринадесета съпруга Синдисва Дламини, той избира по време на Танца на тръстиките през 2013 г.

Мсвати Трети се качи на престола през 1982 г. след кончината на баща си. Той властва с помощта на прокралски парламент. Многопартийният модел е забранен в страната.