Самолетна катастрофа отне живота на 62 души, след като пътнически самолет се разби при опит да кацне на летището в югозападния руския град Ростов на Дон.

Машината е на авиокомпания „Флай Дубай”, модел „Боинг 737 – 800”. На нея са се намирали 55 пътници и 7 души екипаж. За съжаление, смъртта на всички тях вече беше потвърдена от руските власти.

Самолетът е изпълнявал редовен полет от Дубай за Руската федерация като хората на борда са били основно руски туристи.

Самолетът е трябвало да кацне на летището в Ростов на Дон малко след 1:00 часа тази сутрин местно време. Заради лошите метеорологични условия, първият опит за приземяване на пистата е неуспешен - на моменти вятърът в района е достигал 22 метра в секунда. Знаем още, че и видимостта е била намалена.

Това принуждава екипажът да вдигне машината отново и да кръжи близо 2 часа в района. Два часа след първия опит за кацане, следва втори, които завършва фатално.

По предварителни данни при удара със земята машината се е взривила и се е разпаднала на части. Охранителна камера е запечатала момента, в който самолетът се разбива. Възникнал е и пожар, който е бил потушен.

"Катастрофата е станала на 200-300 метра преди началото на пистата. По всяка вероятност силата на вятъра, достигаща почти ураганни стойности, е повлияла на ситуацията.", разказа губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов.

Лошото време, пилотска грешка, а може би комбинация от двете, се разглеждат като основни версии катастрофата. Пилотите са получили повече от 10 предупреждения за лошите, дори опасни метеорологични условия в района на летището, става ясно от разпространен в интернет запис на разговора между екипажа и кулата.

Пилотът два пъти се е опитвал да кацне. След втория неуспешен опит екипажът не е успял да набере височина.

Според експерта по авиационна безопасност Ангел Борисов, капитанът е трябвало да насочи машината към резервно летище, вместо да се опитва втори път да кацне при лоши условия.

Открита е една от черните кутии, съдържаща запис на разговорите в пилотската кабина. Късно вечерта в събота започна разчитането им. Очаква се те да хвърлят повече светлина върху трагичния инцидент.

Разследването продължава.

В него ще се включи и американски екип, в който влиза представител на компанията производител.