Проверката на външното покритие на високи жилищни сгради във Великобритания след опустошителния пожар в Западен Лондон, при който загинаха 79 души, показа, че част от използваните фасадни плоскости са възпламеними, съобщи днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната има облицовка, подобна на тази на „Гренфел тауър” в Лондон, посочват Франс прес и Асошиейтед прес.

След бедствието в 24-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти.

"Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими", каза Мей.

"Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите, посочи тя.