Броят на бежанците и мигрантите, блокирани на гръцка територия е достигнал 54 хил., съобщиха местните власти.

Тази бройка е установена след приключване на процедура за пререгистрация, предприета през през юни от гръцката служба за убежищата и Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Операцията позволи „да започне подреждане на хаоса“, предизвикан през февруари от затварянето на пътя през Балканите, по който от 2015 г. насам от Гърция към Северна Европа преминаха над 1 млн. бежанци, заяви министърът за миграционната политика Янис Музалас.

Бройката включва близо 11 хил. бежанци и мигранти, задържани на гръцките острови след влизането в сила на 20 март на споразумението Турция – ЕС, предвиждащо връщането им в Турция.

Снимка: EPA

Като се изключи тази част, данните от преброяването означават, че страната ще трябва да се погрижи в дългосрочен план за над 40 хил. бежанци и мигранти, имайки предвид че приключването на процедурите за убежище ще отнеме най-малко една година, е посочил пред АФП правителствен източник.

Процедурата за пререгистрация, започнала от юни, е засегнала 27 592 кандидати за убежище, от които 43% са жени, а 46% – малолетни. Повече от половината (54%) са сирийци, 27% са афганистанци и 13% – иракчани. Около 75% от тези бежанци и мигранти могат да претендират за убежище, било в Гърция, било в ЕС, подчерта Музалас.

Към тази бройка се прибавят кандидатите за убежище, регистрирани преди юни, тези, които са преценени, че отговарят на условията на споразумението за разпределяне в ЕС (7500).

За да се осигури трайна грижа, властите искат да открият пазар на труда за кандидатите за убежище и планират създаване на множество комплекси с по-човешки условия, отколкото големите лагери, създавани досега, посочи министърът.

Върховният комисариат на ООН за бежанците е открил 9200 места в апартаменти и хотели, като целта му е откриване на общо 20 хил. места.