53 случая на заразяване с вируса "Зика", който може да предизвика при бременни жени различни отклонения в развитието на плода, са открити от началото на годината във Великобритания. Това съобщава британският вестник „Дейли Мирър“.

„Всеки един от тези случаи е касаел хора, които са се завърнали на Острова от чужбина“, посочва изданието.

Вестникът алармира, че броят на заразените британци в близко бъдеще може да нарасне, защото в момента над 50 000 поданици на Нейно Величество са на почивка във Флорида. Властите на този американски щат съобщиха, че четирима местни жители не са се заразили в чужбина, а в околностите на град Маями. Във Флорида до момента с болестта са диагностицирани 96 души, а в САЩ – 1650.

Вирусът "Зика" е открит в Уганда през 1947 г. Клиничните признаци на болестта са – висока температура, главоболие, болки в ставите и гърба, бързо преуморяване, втрисане, кожен обрив. Учените смятат, че вирусът предизвиква редица отклонения в развитието на плода при бременните жени. Най-тежкото от тях е микроцефалията – значително намаляване на черепа, водещо до слабоумие, проблеми със зрението и слуха.

Носител на вируса е комарът Aedes aegypti. В момента огнища на болестта са регистрирани в Азия, Африка, Южна и Северна Америка. Според последните данни болестта може да се предава не само от ухапването на комар, но и по полов път.