Пакистанските власти възнамеряват да екзекутират 500 осъдени на смърт в близките седмици, обяви в понеделник министърът на вътрешните работи на страната Чаудри Нисар Али Хан, цитиран от АФП.

Решението е взето няколко дни след терористичната атака на талибани срещу средно училище в град Пешавар на 16 декември, при която загинаха 148 души, от които 130 деца.

Нападението шокира страната и още на следващия ден премиерът Наваз Шариф отмени действащия от 2008 г. мораториум над изпълнението на смъртните присъди, издадени от антитерористичните трибунали.

В затворите на страната с население от около 200 милиона души лежат около 8000 осъдени на смърт за различни престъпления. Списъкът на 500-те, които предстои да бъдат обесени, вече е бил одобрен от властите.

„Молбите за помилване на осъдените са отхвърлени от президента”, каза вътрешният министър. Шестима от тях, осъдени от антитерористичните трибунали, вече са били обесени тези дни с очевидното одобрение на значителна част от обществото.

Министърът допусна, че са възможни ответни действия на терористите. „Не можем да престанем да бъдем бдителни, ако искаме да отмъстим за жертвите на пешаварския атентат. Ние сме в състояние на война и ще спечелим тази война", каза Чаудри.