Неправителствена организация постави днес пред парламента на Бразилия 500 червени маски, които да символизират срама върху лицето на политиците в една страна, засегната от непрестанни корупционни скандали, предаде Франс прес.

Творческата инсталация с 500-те маски е дело на асоциацията Рио де Пас. Те са поставени на моравата пред парламента в Бразилия.

Общо 593 маски са окачени на прътове, забити в тревата, и представляват 513-те депутати, 81-те сенатори и държавния глава. От тях само 95 не са боядисани в червено и символизират само 95-те политици, които не са били замесени в афери.

Снимка: EPA

Маската, представляваща президента Мишел Темер, стои сама пред всички останали. Тя е крещящо червена и се люшка под поривите на вятъра сякаш казва "не".

Темер е в разгара на нов скандал след разпространението на компрометиращ запис, в който той както изглежда дава съгласието си да се подкупи бивш парламентарист, който днес е в затвора.

Темер отхвърля обвиненията. Той е от година на власт след отстраняването на президента Дилма Русеф по обвинения за манипулиране на държавните счетоводни сметки.

Снимка: EPA

Същевременно днес бразилската полиция арестува съветник на Темер и двама бивши губернатори на федералния окръг Бразилия, заподозрени, че са замесени в корупционна мрежа, свързана със строителството на най-скъпия футболен стадион, предназначен за Мондиала преди три години, предадоха световните агенции.

Арестуваният съветник е Тадеу Филипели. Арестуваните бивши губернатори са Жозе Аруда и Ангело Кейрос. Те бяха начело на федералния окръг Бразилия, съответно от 2007  г. до 2010 г. и от 2011 г. до 2015 г.

Задържани са още седем души. В операцията по арестите участваха 80 полицейски служители, които извършиха и 14 претърсвания.

Властите подозират, че задържаните за замесени в надписване на фактурата за строителството на стадиона, излязло в крайна сметка със 900 милиона реала (380 милиона долара) повече от предвидените 600 милиона реала. Накрая цената на стадиона Мане Гаринча достигна астрономическите 1,5 милиарда реала.