Турски съд даде присъда от 508 години на учителя Мухарем Буюктурук, който беше признат за виновен по обвинения в сексуално насилие над деца, предаде "Франс прес".

Той е насилвал 10 деца на възраст между 12 и 14 години по време на престоя им в частни пансиони на ислямски фондации. Буюктурук, на 54 години, беше арестуван миналия месец и предизвика политически скандал, след като светската опозиция в страната обвини правителството, че защитава ултрарелигиозните организации.

Учителят е давал частни уроци в апартаменти, наети от фондациите „Енсар“ и „Каимдер“ в анадолския град Караман в периода 2012-2015. Самият Буюктурук отрече да е виновен и обвини полицията, че му е оказала натиск, за да признае неща, които не е извършил.

Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бяха обвинени, че защитават фондациите. В същото време правозащитни организации разкритикуваха и делото, като според тях под отговорност трябва да бъдат подведени и фондациите, осигурили на педофила възможност да насилва деца.