На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Той е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата.

Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.

По този повод МОСВ организира повече от 50 инициативи в страната. В София български компании ще представят своите иновативни решения на изложението „Иновации за качество на въздуха“.

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. Организаторите призовават в помощ на околната среда да се изключват светлини и електроуреди, които не се използват.

Да се използва домакинска техника, която пести пари и щади здравето; да не се изгаря отпадък; да се използва обществен транспорт; да се пътува споделено; да се кара велосипед или да се ходи пеша.

Да се премине на хибриден или електрически автомобил; да се изключва двигателя на автомобила, когато не е в движение; да се компостират органичните хранителни продукти и да се рециклират неорганичните отпадъци.