Повече от 4000 души са загинали, а 10 000 са били ранени от началото на конфликта в Източна Украйна досега. Това обяви на заседание на Постоянния съвет на Организацията за
сигурност и сътрудничество в Европа специалният представител на председателя на ОССЕ за Украйна Хайди Талявини, цитирана от ТАСС. „Стотици хиляди са били принудени да напуснат района”, допълни тя.

Според Талявини изгледите за уреждане на конфликта са все още неясни. Кризата остава опасна не само от гледна точка на стабилността в района. „Ако не се отнесем към нея крайно сериозно, тя може да застраши и Европа”, предупреди специалният представител.

Примирието в Източна Украйна не спря насилието. От обявеното на 5 септември прекратяване на бойните действия в боевете са умирали средно 13 души на ден, посочи в комюнике от Женева Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран от „Ройтерс”.

По данни на службата на ООН по правата на човека убити от началото на примирието са общо 957. Общо 4317 души са убити в бойните действия между украинската армия и проруските сепаратисти от април досега, ранените са 9921, сочи мрачната статистика на ООН и Световната здравна организация. Според тях обаче реалните цифри са много по-големи. Броят на изселилите се от Източна Украйна се е увеличил от 273 489 към 18 септември на 466 829 към 19 ноември, посочи Ал Хусейн.

Всички страни трябва да положат много по-искрени усилия за мирно решаване на този продължителен конфликт съгласно международното право и норми в областта на правата на човека, настоя Върховният комисар на ООН за правата на човека.

Договореностите, постигнати от контактната група в Минск, дадоха възможност да се избегнат мащабни военни операции в Украйна, посочи представителката на ОССЕ. „Не мога да се съглася с твърденията, че примирието не се е състояло, то е единственото споразумение, което укрепва мирния процес”, подчерта тя.

Талявини призова за цялостен политически диалог за намиране на решение. Такъв може да се води както като преговори на официално равнище, така и под формата на кръгла маса с широк спектър участници, представляващи дадените райони, уточни тя.

ОССЕ не вижда алтернативи на мирното уреждане на конфликта. „Убедени сме, че той не бива да се решава с военни средства, няма алтернатива на мирния подход”, каза Талявини.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната