Само за последните 24 часа от Сърбия в Унгария пристигнаха над 4000 мигранти. В петък техният брой бе над 3000 души, съобщиха от вътрешното министерство в Будапеща.

Веднага след нелегалното прекосяване на границата мигрантите се насочват към огромния приемен център, където започва тяхната регистрация.

През последните часове бежанският натиск се засилва поради намерението на властите в Будапеща още в началото на седмицата да въведат по-строги санкции за нелегалните мигранти, нарушителите на границата и трафикантите на хора.

По границата със Сърбия ще има и по-голямо полицейско и военно присъствие.

Утре ще бъде поставена и метална врата на жп-гарата на границата между двете държави, което допълнително ще затрудни нелегалните мигранти. Около неяще бъде изградена и допълнителна 40-метрова ограда.

От началото на годината броят на имигрантите, влезли в Унгария, достигна 175 000. За повечето обаче крайната цел е Германия.

Междувременно, общинските власти в германския град Мюнхен обявиха, че не смогват на бежанския поток и много от чужденците ще се наложи да спят под открито небе.

"Мюнхен и Бавария няма да могат сами да се преборят с това голямо предизвикателство", каза още кметът на града Дитер Райтер пред Ди Велт.

В столицата на Бавария само през изминалия ден пристигнаха над 10 000 бежанци, което накара местните власти да поискат и останалите части на Германия да приемат повече мигранти. До момента Германия е приела най-много бежанци в Европа. До края на годината е запланувано техният брой да достигне 450 000 души.

Очаквайте още милион

Ако войната в Сирия продължи до края на тази година ще има още един милион сирийски бежанци. Това предупреждение отправи координаторът на ООН за Сирия Якуб ел Хилу.

"Човешкият влак ще продължи. Хората ще напускат домовете си и през зимата, ако не бъдат взети политически мерки за прекратяване на сблъсъците", каза още той пред британският вестник Гардиън.

Според него през 2015 година над един милион души са се преселили. Той призова за международна помощ за сирийските граждани, за да могат да преживеят зимата в собствената си страна.

"Ничии" - довечера по bTV

Пътят на бежанците към Западна Европа, описан с личните истории на търсещите убежище, гледайте тази вечер в bTV Репортерите.

Специалните ни пратеници Полина Ботева и Иван Филчев преминаха с мигрантите по така наречения Балкански маршрут - от гръцко-македонската граница до Будапеща.

Разказът им - във филма "Ничии" в 19:30

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия