В Саудитска Арабия беше обезглавен за убийство неин гражданин, с което броят на смъртните наказания в петролното кралство от началото на годината досега достигна 39 случая, предаде АФП.

Мани бин Али бин Мухсин ал-Гатани беше осъден на смърт за това, че застрелял друг мъж, гласи съобщение на вътрешното министерство на Рияд, разпространено от официалната Саудитска прес агенция.

Наказанието е било изпълнено в югозападния гр. Абха. Обезглавяването е извършено с меч.

Броят от 39 извършени екзекуции е три пъти по-висок от този през първите месеци на 2014 г.

От 1 януари до 26 февруари 2014 г. според „Амнести интернешънъл” са извършени 11 екзекуции, 17 са били през 2013 г. и девет през 2012 г. Сегашният брой е напълно безпрецедентен, коментира Севаг Кечичян, специалист по Саудитска Арабия в организацията.

От 2011 г. средно в Саудитска Арабия се извършват около 80 екзекуции, миналата година числото е 87. Според вътрешното министерство смъртното наказание има за цел поддържането на сигурността в страната и осъзнаването на правосъдието.

Но правозащитни групи изразяват загриженост от опасността невинни хора да бъдат осъдени на смърт. В кралството най-тежкото наказание се налага при наркотрафик, изнасилване, убийство, вероотстъпничество и въоръжен грабеж.