Чернатата статистика в Непал продължава да расте – до момента са загинали 4000 души, а са пострадали 7500, съобщи в Twitter непалското министерство на вътрешните работи.

Щетите са най-големи в Катманду, където е и най-населено. Там до момента са загинали 808 души и са пострадали 2400. В град Бхактапур са загинали 232 и още толкова са ранени. При бедствието са загинали и двама френски граждани и се издирват още 676, които живеят на територията на Непал. По данни на френските власти в района живеят близо 1400 френски граждани.

Държави от цял свят започнаха да организират спасителни и хуманитарни групи, както и благотворителни акции в помощ на Непал. Япония ще дари 6.7 милиона долара помощ за пострадалите. Според първоначални сметки, съботното земетресение в Непал е причинило щети за над 5 милиарда долара.

Спасителни екипи са изпратени от Европейски съюз, Китай, Русия и САЩ, а ООН обеща масирана хуманитарна операция в помощ на пострадалите. Европа ще помогне с над 3 милиона евро за непалските власти.

Хиляди непалци започнаха да напускат Катманду, уплашени от множеството вторични трусове, недостига на храна и вода. Все още няма контакт с някои  от най-тежко засегнатите зони в планинската страна. Голяма част от населението продължава да спи под открито небе, защото къщите им са изравнени със земята или се притесняват да не бъдат затрупани от вторичен трус.