Унгария продължава да се бори с притока на хора. Няколко хиляди души избягаха от бежански лагер, а други хиляда тръгнаха пеша към границата с Австрия след като властите в Будапеща спряха международните влакови превози.

Унгария настоява за стриктно спазване на Шенгенските правила и се опитва да регистрира бежанците, но среща яростен отпор.

„Създали сме специални транзитни зони. Там бежанците могат да подадат своите документи за убежище. Решението се взема в рамките на 2 дни и след това бежанците могат да продължат”, обяснява Петер Сиярто.

За справянето с бежанската криза е нужно единно действие на Европейския съюз. Това призоваха от ООН и посочиха, че 28-те държави трябва да разпределят помежду си поне 200 хиляди бежанци. В същото време стана ясно, че само през Македония от юни насам са минали 57 хиляди души в посока Западна Европа.

По-рано през деня повече от 1000 имигранти, които от дни се намират на международната гара в Будапеща, напуснаха сградата с намерение да ходят пеша към австрийската граница. 

Унгарската полиция съобщи и за още 300 избягали имигранти от бежанския лагер кай украинския град Рьоске на границата със Сърбия. Там са настанени около 2300 мигранти, които заплашват да избягат, ако исканията им не бъдат изпълнени, без да е ясно какви са те, посочи още унгарската полиция.

Телевизионни кадри показват как полицейски сили са обградили лагера.

Снимка: БГНЕС

Десетки мигранти са избягали и от втори лагер в Унгария близо до град Бичке, предаде Ройтерс, като се позова на държавната унгарска информационна агенция.

Снимка: БГНЕС

В същото време стотици мигранти са тръгнали пеш от жп гарата в Будапеща, като твърдят, че са се отправили към Австрия, предаде фотограф на Ройтерс. Те са решили да тръгнат пеш, тъй като не можаха да се качат на влакове за Австрия, след като Унгария спря влаковете за Западна Европа от Будапеща.

Снимка: БГНЕС

Законови мерки

Унгарският парламент прие днес серия закони за контрол върху мигрантския поток, залял страната. Те дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор, за нелегално преминаване на границата.

Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата си със Сърбия. Молби за убежище ще могат да се подават на граничните КПП и те ще бъдат разглеждани бързо.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия