Близо 30 години след обединението на Германия населението на бившите комунистически райони в източната й част е спаднало до най-ниското си равнище от над век. Това показва ново изследване, цитирано от ДПА и БТА.

В същото време повече хора когато и да било живеят в Западна Германия, която след Втората световна война се развиваше по капиталистически модел и на практика прие Източна Германия в системата си след падането на Берлинската стена.

По оценка на изследването през 2019 г. в Източна Германия живеят 13,6 милиона души – колкото през 1905 г. Затова пък населението на Западна Германия е нараснало повече от двойно до 68 милиона души, спрямо 32,6 милиона души в началото на XX век.

Преди разделянето на Германия през 1949 г. гъстотата на населението в източната и западната й част е била почти същата, се посочва в изследването.

Разликата в числеността на населението идва от масовото преселване на източногерманци в западната част преди издигането на стената, която раздели ФРГ и ГДР през 1961 г. В Западна Германия също така е имало по-голям наплив на мигранти през 60-те и началото на 70-те години, а същевременно голям брой хора са напуснали Източна Германия след падането на Берлинската стена и обединението.

"Въпреки че равнищата на доходите и на безработицата в източната и западната част постепенно се доближават едно до друго, числеността на населението на двете места все повече се разминава", каза авторът на изследването Феликс Рьозел от Института за икономически изследвания.