Руски хакер, спечелил най-малко 170 млн. долара от кражба на повече от два милиона номера на кредитни карти и тяхната продажба на черния пазар, беше осъден на 27 години затвор от американски съд, съобщават световните агенции.

Според прокуратурата Роман Селезньов е бил „един от водещите в света доставчици на откраднати данни за кредитни карти“. 

Хакерът е син на руския депутат Валерий Селезньов.

„Присъда от 27 години не мога да нарека справедлива, както и какъвто и да било друг срок. Това е абсолютно политизирано решение. Продължавам да живея с убеждението, че Роман е похитен. Това убеждение е подкрепено и от международното право“, заяви народният представител пред ТАСС.

Той е уверен, че в хода на следствието е бил оказан натиск: „Три години не си признава вината и за няколко дни до съдебния процес откровени признания. Това е малко странно… Мисля, че е имало натиск“.

Арест и за друг руски хакер

Американските власти повдигнаха обвинения на руснака Пьотър Юриевич Левашов по обвинения в киберпрестъпления, предаде "Ройтерс", като се позова на министерството на правосъдието.

36-годишният Левашов бе задържан по-рано този месец в Испания по искане на Съединените щати.

Той е обвинен, че е оперирал ботнет - глобална мрежа от десетки хиляди заразени компютри. Миналата седмица американското министерство на правосъдието обяви, че е започнало операция по неутрализиране на мрежата Келихос (Kelihos).

Испанските власти са задържали Левашов по международна заповед за арест, докато той е бил на почивка със семейството си в Барселона. Съединените щати искат руснакът да им бъде предаден.

По-рано руската телевизия "Раша тудей" заяви, че Левашов е заподозрян в участие в хакерски атаки, свързани с предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.