Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й на 9 ноември 1989 г. слага края на 30-годишното разделение на Германия и открива пътя за официалното обединение на ГДР и ФРГ.

В тържествата ще участват президентът Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел и други видни германски политици, както и множество високопоставени гости от чужбина, сред които Лех Валенса.

Вечерта ще бъдат пуснати във въздуха 6880 бели светещи балона, инсталирани по протежението на премахнатата стена, което ще символизира изчезването на границата.

На състоялата се вчера в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история. "Невъзможно е задълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата".

Личното преживяване на един канцлер

„Чудо беше, че всичко стана по мирен път”, каза Меркел, която се е прибирала към дома си, когато видяла тълпи хора да се насочват на запад и се присъединила към тях.

„Имаше доста вълнения от седмици. На улицата ми имаше танкове, стоящи там от 7 октомври”, припомня си тя.

„След като излязох от сауната вечерта на 9 ноември, преминах през улица „Борнхолмер” от другата страна и там празнувах с напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие”, разказва тя. „Това беше нощ, която никога няма да забравя”, казва Меркел.

Да си спомним, за да не повтаряме

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно – и в укрепена стена. Така жителите на ГДР се оказват разделени от приятели, роднини и колеги на Запад.

Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, която е висока 3.6 м, още 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули. Стената не само преминава през центъра на града, а напълно обгражда всички граждани на Западен Берлин, заобиколен от комунистическа ГДР.

До 1949 г. Германия е разделена на две отделни страни Федерална република Германия (Западна Германия), управлявана от Съюзниците, и Германска демократична република (Източна Германия), управлявана от СССР, и въпреки че Берлин е в Източна Германия, като столица тя също е разделена между Великобритания, Франция, САЩ и СССР.

Берлинската стена е начинът ГДР да попречи на гражданите си да бягат на Запад. Смята се, че за 28-годишното й съществуване до 200 души са загинали в опит да я преминат, въпреки че данните варират.

По време на съществуването на Стената жителите на Източен Берлин стават все по-гневни, че просперитетът и свободата от другата страна на границата са им отказани и след революциите срещу СССР в други страни те започват да искат свободно преминаване на запад.

Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември, когато объркани охранители отварят вратите към 22:45 ч. Това става след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно.

Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още през нощта, официалното й унищожаване е предприето едва през лятото на 1990 г.