56 на сто от руснаците съжаляват за разпадането на СССР. Това сочат данни от допитване на центъра „Левада”, публикувани от официоза „Росийская газета” и цитирани от БТА. Изданието коментира темата във връзка с четвъртвековната годишнина от разпадането на Съветския съюз.

Едва 13 на сто от запитаните смятат, че бившите съветски републики трябва да съществуват като независими държави.

25% от запитаните желаят по-тясно обединение на страните от постсъветското пространство, вероятно по модела на Евразийския икономически съюз между Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, пояснява изданието. Други 21% искат обединение по модела на ЕС.

„Ведомости” изтъква, че жителите на Русия постепенно губят интерес към идеята за възстановяване на Съветския съюз. Днес я подкрепят само 12 на сто от руснаците срещу 30 процента през 2001 г.

Според руските граждани човешкият фактор е изиграл по-голяма роля в разпадането на СССР от колапса на съветската икономика. Нещо повече, с течение на времето социолозите получават все по-добри отзиви за икономиката от съветско време, пише всекидневникът.

По думите на Алексей Гражданкин от "Левада" хората в Русия тъгуват по идеализираното съветско минало. Силата на тази носталгия зависи от възрастта им - за разпадането на СССР съжаляват 83 на сто от хората над 55, 63 процента на възраст между 40 и 54 и 40 на сто от ненавършилите 40 години.