24-часова стачка се провежда днес в Гърция. Движението през граничните пунктове с южната ни съседка и днес ще бъде блокирано.

Преминаването през Кулата, Илинден и Маказа и днес ще бъде невъзможно.

Тази сутрин на Кулата леки коли се пропускат, но тежкотоварни автомобили не са пропускани от вчера. 10 километра е опашката от българска страна, а от гръцка колоната е още по-дълга.

Пунктът е заприличал на сметище, шофьорите изхвърлят всякакви боклуци. На място са доставени 11 химически тоалетни, но едва преди 2 дни.

Вчера гръцките фермери на Кулата дадоха прозорец от около няколко часа, в който преминаха 150 тира. Днес обаче такава толерантност не се очаква.

На Илинден обстановката е подобна. Там опашката е от 3 км. Камиони не се пропускат, а в 10 часа се очаква да бъде спряно пропускането и на леки автомобили.

Стотици селскостопански машини вече се очаква да блокират от гръцка страна и пътя към граничния пункт Капитан Петко Войвода.

От Външно министерство препоръчват на българите при пътуване да следят информацията за блокиране на граничните пунктове и на пътища в южната ни съседка, както да избягват масовите обществени прояви в Гърция.

Еднодневната стачка в Гърция ще обхване и останалите гранични пунктове , освен с България, също и с Турция и с Република Македония.

В самата Гърция градският транспорт ще се движи само в определени часове, тролеите и надземното метро изобщо няма да работят.

Таксиметровите шофьори също ще протестират. Няма да работят бензиностанциите и аптеките.   Ще бъде блокирано летището и фериботните връзки.

През целия ден болниците ще бъдат с органичен личен състав. За 4 и 5 февруари е предвидена стачка на моряците и пристанищните работници.