21 щата били подложени на руски хакерски атаки по време на изборите в САЩ
Сред щатите, станали обект на атаки, са ключови места като Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Кибератака
Снимка: iStock

Федералното правителство на Съединените щати предупреди снощи служителите по изборите от 21 щата, че миналата година избирателните им системи са били подложени на руски хакерски атаки, предадоха световните агенции.

В повечето случаи те са били неуспешни.

Бивш директор на ФБР ще разследва руска намеса в кампанията на Тръмп Американският президент пък определи действията срещу него като "най-големия лов на вещици срещу политик в американската история"

Сред щатите, станали обект на атаки, са ключови места като Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин.

От американското правителство не съобщават официално кой стои зад нападенията, но според анонимни служители атаките дошли именно от Русия. Целта им била да се получи достъп до системата за регистриране на гласоподаватели.

Големият обхват на атаките и дългото забавяне преди да бъдат предупредени представители на щатите, предизвика загриженост сред някои служители и конгресмени.

Владимир Путин: Хакерите са като художниците – свободни хораФранция няма данни за руска намеса във вота

Съобщението на американското правителство беше направено в момент, когато се води специално разследване дали по време на предизборната кампания миналата година е имало договаряне между Русия и сътрудници на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп, който спечели изборите.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре