Комитетът на ЮНЕСКО обяви 21 нови обекта за световно културно наследство. Културолози и историци решават до 12 юли за статута 30 природни, исторически и географски забележителности от цял свят.

Сред тях са свещен японски остров, храмове в Израел и Камбоджа, древен град в Иран, както и български букови гори.

Интересна подробност за най-новия остров в Япония, е забраната на него да стъпват жени. Малкото парче земя „Окиношима” в югозападна Япония позволява присъствието само на мъже по религиозни причини. Също така на посетителите е абсолютно забранено да пренасят каквото и да е към сушата - дори листа или камъчета.

Снимка: Getty Images

Нов любопитен обект е и древният ирански град Язд. Той е известна туристическа дестинация и духовна столица на зороастризма - религия, която учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко - добър към другите. Мотото на вярата е: „Добри мисли, добри думи, добри постъпки”. Градът е известен е с оригиналната архитектура на глинените къщи, древните паметници и големия брой вятърни кули (бадгири).

Снимка: Getty Images

България също може да се похвали с успех от надпреварата. ЮНЕСКО одобри разширение на обекта на световното наследство „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Серийният обект включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави, в това число и страната ни. В списъка на световното наследство бече  фигурират 63 масива от стари и първични букови гори.

Събитието не премина без напрежение. Ябълка на раздора стана старият град в Хеброн в Израел и неговата т. нар. Пещера (гробница) на патриарсите, които вече фигурират в списъка на ЮНЕСКО като палестински обект.

Решението на 21-членния комитет, взето с 12 гласа "за", 6 "въздържал се" и 3 "против" по спешно искане на палестинската автономна власт, предизвика остра реакция в Израел. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху обяви, че като ответна мярка неговата страна ще намали с един милион долара вноската си в ООН.  Израел дори обвини ЮНЕСКО, че популяризира фалшивата история, а Министерството на външните работи на Израел определи акта като „морално петно“ върху името на организацията.

Стигна се и по далеч. Веднага след гласуването, говорителят на израелското външно министерство написа в „Туитър”: „Срам за ЮНЕСКО!” „Опитват се да пренапишат еврейската история, както и историята на целия регион“, каза самият външен министър Еманюел Нахшон.

От своя страна министерството на външните работи в Рамала определи решението на ЮНЕСКО като „успех“ за палестинската дипломация. „Гласуването е успех в дипломатическата битка, водена от Палестина по всички фронтове, пред лицето на израелския и американския натиск върху другите държави членки“, се казва в изявление от МВнР на Палестинската автономия.

Друга изненада на тазгодишната сесия беше решението Големият бариерен риф да не е сред застрашените обекти в нейния списък на световното културно и природно наследство.

Това става  въпреки появилите се наскоро данни, че Големият бариерен риф сериозно е пострадал. Спорното решение  позволява на австралийското правителство да избегне политически проблеми и риска от вреди за доходоносната туристическа индустрия на страната.

Стопанисването на Големия бариерен риф от Австралия беше остро критикувано след най-голямото регистрирано някога измиране на корали в резултат на най-опустошителния ефект от феномена Ел Ниньо през последните 20 години.