Миналата година е била най-горещата на Земята, откакто се води статистика, съобщиха учени, цитирани от „Ню Йорк Таймс”. Те отново подчертаха научно обоснованите предупреждения за рисковете от парниковите емисии и подценяването на климатичните промени.

Изключително високи температури през 2014 г. са измерени през 2014 г. в Аляска и голяма част от западните щати в САЩ. В няколко европейски държави бяха измерени температурни рекорди. Повърхността на океаните също е била необичайно топла навсякъде освен около Антарктика.

В регистрите, които се водят от 1880 г. насам 2014 надминава 2010 г., която беше предишната „най-топла”. В топ 10 на обезпокоителната класация влизат само години след 1997 г., което според учените, представили доклада, е знак, че затоплянето е резултат от човешката дейност и въглеродните емисии.

Дългосрочно затопляне

По думите им в дългосрочен план продължаването на тази тенденции ще застраши природата и човешката цивилизация. Те отхвърлят и твърденията на хората, отричащи климатичните промени, че глобалното затопляне е спряло.

Снимка: NASA

Учените подчертават, че 2014 г. е рекордна, а дори не е имало явления от типа „Ел Ниньо”, което е характерно с топли маси към атмосферата, идващи от океана, и се появява на 4-5 години. При следващото подобно атмосферно колебание всички настоящи рекорди ще бъдат заличени, заяви Гавин Шмит от НАСА.

„Очевидно е, че единствена година, дори когато е рекордна, не може да ни каже много за климатичните тенденции”, коментира и Щефан Рамщорф от Потсдамския институт в Германия, но допълни, че фактът, че най-топлите години досега са били 2014, 2010 и 2005, показва ясно, че глобалното затопляне не е спряло през 1998 г.

Според Шмит рекордите продължават, защото планетата се затопля. „Основният проблем е дългосрочната тенденция и тя няма да се промени”, подчерта той.