Близо 2000 души бяха евакуирани от палестинския бежански лагер „Ярмук” южно от сирийската столица Дамаск вследствие на офанзивата на джихадистите от „Ислямска държава”. Това заяви днес в сирийската столица представител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), цитиран от АФП. Информацията потвърждава и „Ройтерс”, позовавайки се на ООН.

„Ярмук” е под обсадата на правителствените войски, верни на президента Башар Асад, от около две години – време, в което жителите му се борят с глад и болести. „Ислямска държава” превзе голяма част от лагера от противникови бунтовнически групировки, докато армията продължава да обгражда областта.

„Заради настъплението на джихадистите, 400 семейства или близо 2000 души успяха да напуснат в петък и събота лагера по два обезопасени пътя към съседния квартал „Захира”, контролиран от сирийската армия”, заявил Ануар Абдел Хади пред АФП.

По данни на ООН в неделя още 94 цивилни, сред които 43 жени и 20 деца, са напуснали „Ярмук” и са получили хуманитарна помощ.

В лагера остават още около 18 000 души, предимно палестинци и сирийци. Мястото тъне в разруха след улични боеве, въздушни и бомбени атаки.

„Известен брой цивилни успяха да напуснат лагера през последните няколко дни и ООН призовава всички страни в конфликта да се въздържат от бойни действия, за да могат и други цивилни, които искат да напуснат, да бъдат евакуирани”, призова международната организация.

Има данни за отвличания, обезглавявания и масови убийства на територията на „Ярмук”, обяви в неделя представител на Организацията за освобождение на Палестина. „Вече повече от 700 дни лагерът е под драконовска обсада, довела до гладната смърт на най-малко 200 палестинци”, допълни той.

Преди началото на конфликта в Сирия през 2011 г. „Ярмук” бе дом за 500 000 бежанци от Палестина.