Сблъсъци в района на летището на Триполи между тежковъоръжени милиции днес отнеха живота на най-малко 20 души, а ранените са най-малко 63 души, предаде Асошиейтед прес.

Сред жертвите има цивилни. Заради сблъсъците между две милиции, които твърдят, че са свързани с международно признатото правителство на Либия, единственото летище на либийската столица преустанови работа. Персоналът на летището бе евакуиран, а пет полета бяха отменени.

Сблъсъците са между милиция, нарекла се Специални сили за възпиране и конкурентна милиция, оглавявана от местния "силен човек" Башир ал Бакара. Милицията на Ал Бакара искала освобождаването на хора, за които се предполагало, че са членове на Ал Каида и на Ислямска държава и които били държани в затвор край летището, който пък бил управляван от Специалните сили за възпиране. Международно признатото либийско правителство нареди милицията на Ал Бакара да се разформирова и да предаде оръжието си.

Случилото се днес в Триполи подчертава колко нестабилна е обстановката в Либия седем години след свалянето на режима на Муамар Кадафи.