18-месечно дете изгоря при нападение в Западния бряг на река Йордан, съобщиха световните агенции. Тежко пострадали са родителите му и 4-годишното му братче. Те са настанени в болница с тежки изгаряния.

Две къщи са били подпалени в село Дума на Западния бряг на река Йордан. Смята се, че зад атаката стоят израелски екстремисти.

Стените на къщата са били издраскани с надписи на иврит „отмъщение”, „Да пребъде Месията”, както и „етикет”.  Представител на израелската полицията определи ситуацията като „съмнение за атака с националистически характер”.

Подобни нападения станаха популярни сред израелските екстремисти като „по етикет” – преди да се атакува дадена къща, в която живеят палестинци, по стените ѝ се пишат обиди или националистически лозунги.

Вижте кадри от мястото на атаката:

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди атаката, като я определи като „терористичен акт”.

Бившият министър на външните работи на България – Николай Младенов, който е Специален пратеник на Генералния секретар на ООН за Близкия изток, също осъди нападението.

„Това отвратително убийство е извършено с политическа цел. Не бива да позволяваме подобни действия да позволяват омраза и насилие да доведат до още повече лични трагедии и напълно да унищожат всички проспекти за мир. Това престъпление засилва нуждата от незабавно разрешаване на конфликта и прекратяване на окупацията” , написа той в личния си блог.