Френските земеделски производители в Париж започнаха нови протести. Столицата на Франция се изпълни с почти 1500 трактори, които причиниха задръствания в по-големите улици на града.

Фермерите искат да стигнат до Площада на нацията, където е планиран общ митинг. В момента е затруднено движението по шест магистрали, водещи до Париж.

Южно от столицата около 500 трактори са блокирали пътя. Дълги колони от селскостопанска техника има и на западната магистрала. Фермерите идват от Нормандия и Бретан, основните селскостопански центрове на Франция, като освен с трактори се придвижват и с наети от тях автобуси.

Властите призоваха гражданите на мегаполиса и неговите предградия да използват обществения транспорт – влакове и метро.

Френските земеделски производители са недоволни, че правителството не може да се справи с кризата в сектора на селското стопанство – в някои региони около 20 процента от стопанствата са на ръба на разрухата. Те искат значително да се намалят данъците и вноските за социално осигуряване и да се увеличат покупните цени на продуктите.

Земеделските производители смятат, че програмата на правителството за помощ на стопанствата трябва да включва още увеличаване на субсидиите и срока на валидност да взетите мерки.

Днес е предвидена среща на премиера Манюел Валс с ръководителите на земеделските синдикати. След разговорите земеделските производители ще решат дали ще продължат с протеста си.