Днес се навършват 15 години от смъртта на принцеса Даяна. На 31 август 1997 година лейди Даяна загива в автомобилна катастрофа в пътен тунел на френската столица. Заедно с нея умира и партньорът и Доди ал-Файет.

Само след няколко часа започва да се разстила килим от цветя пред дома й в Кенсингтън Палас в Лондон, когато стотици британци изразяват открито скръбта си.

"Принцесата на хората"

Тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър я определя като „принцесата на народа”. За разлика от него кралица Елизабет II оценява погрешно настроението на народа и решава да не се връща в Лондон от Шотландия, където се намира в този момент. Това и донася много критики, сред които че е била прекалено студена към смъртта на бившата си снаха.

Погребението на Даяна е пълно с емоции. От словото на брат й, който обвинява медиите че са я преследвали през целия й живот и че може и това да е причината за катастрофата, до образа на 12 годишния Хари, вървящ след ковчега на майка си.

Според много анализатори наследството на лейди Даяна остава живо и до днес и то благодарение на съпругата на по-големия й син Уилям Кейт.

„През последните три или четири години младата принцеса все много от манталитета на Даяна и започнахме да мислим по-малко за Даяна и повече за Уилям, Хари и Кейт”, разказва пред АФП кралският историк Кейт Уилямс.

Дори преди развода си с Чарлз Даяна се отдава напълно на благотворителност, нещо което младите кралски особи правят и днес, допълва Уилямс. Тя смята, че ако Даяна бе жива днес щеше да е създала своя собствена благотворителна организация.

„Даяна имаше доста добро бракоразводно споразумение и беше голям хуманист.”

Дори след толкова много години смъртта на принцесата продължава да е важна тема около кралското семейство.

„Това е един от онези моменти, за които винаги ще помниш къде си бил и какво си правил”, разказват туристи, посещаващи фонтанът в чест на принцесата в Хайд парк, в Лондон.

След смъртта на Даяна популярността на кралското семейство във Великобритания рязко спада. Вина за това имат и многото разводи и скандали по това време, а навярно и една от версиите, че катастрофата на 31 август не е била инцидент.

Днес обаче Елизабет II се радва на най-високия си рейтинг от 1952 година, когато заема престола, а интересът около другите членове на фамилията не стихва.

„Кралското семейство много силно се опитваше да промени имиджа си след смъртта на Даяна”, отбелязва Уилямс. А дали са успели след последните събития около принц Хари остава под въпрос.

Във Великобритания е започнало снимането на филм, разказващ за живот на лейди Даяна. Историята е базирана на спомените на дългогодишния й бодигард Кен Уорф.