14 станаха жертвите на опустошителното земетресение в Тайван. Близо 500 са ранени или леко пострадали. Съдбата на други 150 е неизвестна. Съобщава се за много рухнали жилищни сгради в южния град Тайнан.

Епицентърът на труса всъщност е на 40 километра от въпросния град Тайнан. Двумилионният град пострада най-тежко при снощното земетресение.

В Тайнан се срутиха няколко сгради, включително и 17-етажен жилищен блок. Той буквално е паднал като отсечено дърво.

Това е необичаен инцидент, тъй като Тайван се намира в сеизмично активен район и строителството е съобразено с този факт.

Хората в град Тайнан все още си спомнят ужаса от 1946 година, когато трус с магнитуд 6,1 по Рихтер разрушава близо 2000 сгради и взема 74 жертви.

Земетресението става в 4.00 часа сутринта, докато всички още спят. Рухват сгради на 10 места в Тайнан. Най-голяма е трагедията в кооперация Златен дракон. 17-етажният блок рухва заедно със стотиците си обитатели. От руините са извадени живи над 200 души, сред тях и деца. Други обаче нямат такъв късмет - спасителите откриват телата на 10-дневно момиченце и нейния баща, загинали в прегръдка под руините. Същата съдба сполетяла още четирима души.

„Най-важното сега е да спасим хората, а след това да им намерим подслон. Осигурили сме 1200 легла във военно училище наблизо. Мобилизирали сме достатъчно хора за цялата операция”, каза Индзю Ма.

Още 5 жилищни сгради в Тайнан са силно повредени, но хората там са успели да се измъкнат живи и здрави.

„Изтичах надолу към третия етаж и видях, че целият втори етаж буквално е изчезнал. Нямаше и стълби. Затова просто изчакахме полицията да ни спаси”, разказва една от потърпевшите.

Много от пострадалите сгради са построени през 90-те години, а от руините им личат следи от недобросъвестно строителство, сочат световните агенции. Тепърва властите ще разследват тези подозрения.

Според скалата на Рихтер, земетресения с магнитуд над 4,5 са достатъчно силни, за да бъдат отчетени от всички сеизмографи по света. Трус като този в Тайван от миналата нощ се смята за силен. Такива трусове има около 120 пъти годишно. Те нанасят сериозни щети в радиус от 100 километра.